FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

A tér múltja

2017. március 02. 14:14 - OBVF

A Flórián tér izgalmas történelme egészen a Római korig nyúlik vissza. A hajdanán katonai városnak és római fürdőnek helyet adó területet számos történelmi és társadalmi hatás formálta olyanná, amilyennek ma látjuk. Itt láthatsz egy rövid történelmi áttekintést a tér kalandos történetéről, a római kortól egészen a XX. századig. 

Tudtad, hogy a Flórián térnél van Budapest legkorábban feltárt régészeti lelőhelye? 

Óbuda és az AQUINCUM az I. és IV. század között fejlett polgári és katonai központ volt, melynek emlékeit ma is láthatod a szomszédos aluljáróban, illetve magán a téren is. Kevesen tudják, hogy az óbudai szigeten a római helytartó palotája állt, a Thermae Maiores pedig -  az Alpoktól északra a legnagyobb rómaiak által épített fürdő volt. (Ez a rom Budapest legkorábban feltárt régészeti lelőhelye).

A rómaiak terjeszkedése során a római légió egészen a Dunáig terjeszkedett és itt, a dunai átkelő pontoknál egészen a mai Budapest területének mentén védelmi vonalat alakított ki. A római légiótábor I.sz. 87-ből való alapító táblája Budapest legkorábbi írásos emléke! Kezdetben csak katonai tábor volt itt, melynek keleti kapuját a mai Kórház utcában, déli kapuját a mai Flórián téren alakították ki. A tábor köré fokozatosan egy polgári város jellegű település fejlődött ki, melynek feltételezett szerkezetét itt láthatod:

aq_reki.jpg

Így nézhetett ki a római katonai és polgári város forrás: Aquincumi Múzeum

A településnek volt saját kikötője, piactere, a településen lévő műhelyekben mesteremberek dolgoztak. A településhez kapcsolódott egy előkelő negyed, ahol gazdag szentélyek és római magánvillák álltak. Az Aquincum gazdag történelmét jobban megismerheted az Aquincumi Múzeumban. 

A római kor hanyatlása után az óbudai városrész a XI-XII. században kezdett önálló várossá fejlődni. A középkorban egyházi és iparos központ volt. Kevesen tudják, hogy hajdan egy komplett középkori vár volt Óbudán, melyről sajnos alig maradtak emlékeink. Óbuda Anjou korabeli pecsétje tanúskodik arról, hogy az 1370-es években már jelentős középkori város élte életét az óbudai középkori vár körzetében, a mai Szentlélek tér, Fő tér, területén. A XII.  és XV.század között az óbudai vár az Árpád-házi királyok kedvelt tartózkodási helye volt. Később a királyi székhely átkerült Visegrádra és a királyi központból királynői birtok lett.  

Pest - Buda - Óbuda

Óbuda mezővárosi rangra emelkedett, majd a három település - Pest, Buda, Óbuda 1873-ban egyesült, így született meg Budapest. A századfordulón az óbudai negyedben még mindig jellegzetes, földszintes házak álltak, sűrűn egymáshoz tapadva. A Flórián tér ekkor - jelenlegi formájában - még nem létezett, girbe-gurba utcák közötti területként nagybani piacként, közlekedési csomópontként funkcionált.

35_florianter_1968.jpg

Forrás: Fortepan

Megoldás lakáshiányra

A II. világháború után fellépő lakáshiányt Budapesten is a panelosítással igyekeztek megoldani, ennek folyamán, a hatvanas évektől kezdve megépültek a házgyárak, és sorra húzták fel a panel-házakat Óbudán is. Érdekes látvány alakult ki ahogy a hatalmas paneltömbök árnyékában még sokáig álltak a hagyományos, földszintes, egymáshoz tapadt óbudai házak.

florian_a_hid_felol_nezve_1968.jpg
Forrás: Fortepan

A nyolcvanas években erős hulláma volt a panelházak építésének. A fenti videó ízelítőt ad abból, hogyan épültek fel a panelházak és hogyan változott meg Óbuda hangulata néhány évtized alatt.

Miután a Flórián tér jelentős közlekedési csomóponttá vált az Árpád hídnak köszönhetően, megépült az aluljáró-rendszer és az autós felüljáró is. Az alul- és felüljáró abban is sokat segített, hogy megóvják a Thermae Maiores romjait, mely ma is látogatható, ingyenesen, az aluljáróból. 

Kereskedelmi komplexum a téren?

A Flórián tér a nyolcvanas évek nagy ütemű városfejlesztésének időszakában jelentős pillanatot élt meg: a várostervezés ugyanis egy kereskedelmi városközpontot akart kialakítani a jelenlegi zöld terület helyén. A komplexumban üzletek, irodák és egy Hotel is helyet kapott volna.

dul_dezso_florian1.jpgIlyen is lehetett volna a Flórián tér! Forrás: BTM

Az elképzelésekből csak a Flórián tér Üzletház valósult meg, valamint a tértől nem messze lévő, ma is igen népszerű piac. A beépítések elmaradtak, a zöld területre való igény ugyanis nagyon erős volt és a Flórián tér azóta is KÖZPARK funkciót tölt be. 



 

 

komment
süti beállítások módosítása