FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

Közösségi tervezés

2017. március 02. 14:15 - OBVF

Mi is az a KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS? Miért van rá szükség, és hogyan zajlik? 

 

A közösségi tervezés közterek felújítását megelőző tervezési, újragondolási folyamat, ami a környéken élők bevonásával történik. Tehát azok a lakók, akik a terület környékén élnek, vagy azok, akik rendszeresen használják a területet, beleszólhatnak abba, hogy a tér, felújítás esetén, milyen funkciókkal bővüljön, milyen burkolatot kapjon, milyen növényállománnyal gazdagodjon, stb. Ha egy teret túlnyomóan családosak használnak, akkor talán nem díszkertre, hanem játszótérre van szükség. Ha a használók között sok a kutyás, akkor célszerű kutyás szemeteseket kitenni és kutyafuttatót építeni. Ha figyelünk a környéken élők igényeire, akkor egy sokkal élőbb, kihasznált teret alkothatunk, amit szeretnek az emberek és vigyáznak rá.

A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS során a környéken élők néhány alkalommal találkoznak és közösen hoznak létre egy tervet a tér felújításával kapcsolatban. Az emberek elmondják az igényeiket és ezzel párhuzamosan jobban megismerik a többiek eltérő igényeit is.  Aki például kutyasétáltatásra használ egy területet nem pont arra vágyik, amire egy idősebb lakó, aki kertészkedni szeretne, vagy egy anyuka, aki szeretné, ha a gyerekei játszani és sportolni tudnának a téren. Ezek a találkozók lehetnek nyílt fórumok, ahol bárki megoszthatja a csoporttal a vágyait és ötleteit, illetve műhely-gyakorlatok, ahol a terület konkrét berendezésén dolgozunk. A csoportmunka folyamán meghatározzuk és elhelyezzük a legszükségesebb funkciókat (pl. sportpályák, kutyafuttató, közösségi tér), infrastrukturális elemeket (lámpákat, utakat, padokat, stb.), illetve kitalálhatunk új térelemeket is (szökőkutat, játékokat, árnyékolókat). A tervezésen tájépítész és tervező szakemberek is részt vesznek, akik szakmai szempontból segítik a közös munkát, elmondják mi kivitelezhető, milyen lehetőségei vagy korlátai vannak az adott területnek, illetve javasolnak, tanácsokat adnak a közösségnek.

A közösségi tervezés végén megszülető, berendezett tér-alaprajzot a tájépítészek dolgozzák fel és az alapján megalkotják a szakmai koncepciótervet. Ennek bemutatása szintén a lakóközösség előtt történik, akik véleményezhetik a tervet és javasolhatnak változtatásokat. Ha a terv elfogadásra kerül, akkor a kivitelezési terv elkészítésén a sor, ami már minden információt és részletet tartalmaz a felújítással kapcsolatban.

A III. kerület (Óbuda-Békásmegyer) Önkormányzata 2015 óta minden közterület felújítást közösségi tervezéssel együtt valósít meg. Ez a tervezési módszer egyre népszerűbb, mert segítségével egyrészt összehozhatók az adott terület környékén élők, akik közösségi élete fejlődni fog a tervezés során, másrészt olyan felújítások valósíthatók meg, melyekkel a környéken élők valóban elégedettek lesznek és melyeket örömmel használnak majd.

Hogyan is képzelj el egy közösségi tervezést?

 

 

komment
süti beállítások módosítása