FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS

2017. április 11. 16:59 - OBVF

A közösségi tervezés közterek felújítását megelőző tervezési, újragondolási folyamat, ami a környéken élők bevonásával történik. Tehát azok a lakók, akik a terület környékén élnek, vagy azok, akik rendszeresen használják a területet, beleszólhatnak abba, hogy a tér, felújítás esetén, milyen funkciókkal bővüljön, milyen burkolatot kapjon, milyen növényállománnyal gazdagodjon, stb. A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS során a környéken élők néhány alkalommal találkoznak és közösen hoznak létre egy tervet a tér felújításával kapcsolatban. Az emberek elmondják az igényeiket és ezzel párhuzamosan jobban megismerik a többiek eltérő igényeit is. Ezek a találkozók lehetnek nyílt fórumok, ahol bárki megoszthatja a csoporttal a vágyait és ötleteit, illetve műhely-gyakorlatok, ahol a terület konkrét berendezésén dolgozunk. A csoportmunka folyamán meghatározzuk és elhelyezzük a legszükségesebb funkciókat (pl. sportpályák, kutyafuttató, közösségi tér), infrastrukturális elemeket (lámpákat, utakat, padokat, stb.), illetve kitalálhatunk új térelemeket is (szökőkutat, játékokat, árnyékolókat). A tervezésen tájépítész és tervező szakemberek is részt vesznek, akik szakmai szempontból segítik a közös munkát, elmondják mi kivitelezhető, milyen lehetőségei vagy korlátai vannak az adott területnek, illetve javasolnak, tanácsokat adnak a közösségnek.

Közösségi tervezés a Flórián téren

2017. MÁJUS 12. ÉS 27. között, a Flórián tér füves parkjában tartottunk közösségi tervezést, a környéken élők bevonásával. A tervezési alkalmak szabadtéri kiállításunk mellett zajlottak. Ezen a kiállításon a Flórián tér történelmét mutattuk meg. A közösségi tervezésen bárki részt vehetett, az Óbuda Újságban, szórólapokon és plakátokon hirdettük meg az eseményt. A tervezési alkalmakon szakértők segítették a munkát. A workhsopok mellett, a Flórián teret és a parkhasználatot népszerűsítő, ingyenes programokat szerveztünk.

dsc_0032_kicsi.jpg

8+1 tervezési alkalmon jártuk körbe a Flórián tér megújulásának lehetőségeit, és minden alkalmat a téren tartottunk meg. Az első, ismerkedő alkalomtól kezdve nyilvánvaló volt, hogy az emberek többsége ugyanazt szeretné:

  • A park tágas, zöld jellege változatlan maradjon, hisz ez a legfőbb értéke a Flórián térnek.
  • Szükség van infrastrukturális fejlesztésre - padok, szemetesek, sétányok burkolása, világítás
  • A kutyás használat intenzitása miatt fontos, hogy legyen a kutyásoknak szabad területük, és legyenek olyan részek is, ahol a nem-kutyások a fő térhasználók
  • A Római kori romok emlékét méltóbb megközelítésbe kell helyezni, jó lenne a romokat bemutatni, állaguk megőrzéséért tenni.
  • Szükség van pihenőkertekre, ahol nyugodtan lehet olvasni, beszélgetni, pihenni.
  • Szükség van egy részre, ahol a gyerekek tudnak játszani, sportolni.
  • Szükség van egy közösségi térre, ahol akár le tudnak ülni egymással az erre járók, van esetleg mosdó, akár kávézó vagy más közösségi hely.
  • A növényeket még intenzívebben lehetne használni, virágok, cserjék telepítésére és gondozására lenne igény.

Az alkalmakon a környéken élők vettek részt, valamint a Garten Studio tervezői, illetve szakértők, akik segítették a munkát: Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatónője, Erdős Zoltán a Magyar Kerékpárosklub részéről, Csonka Berta az EBOVO egyesület képviseletében szakmailag támogatta a tervezést. Az Óbudai Múzeum munkatársai tematikus túrákat szerveztek, az OKK pedig egy történelmi mini-fesztivált hozott a térre.

Az utolsó alkalommal közösen berendeztünk a Flórián tér alaprajzát és elhelyeztük azokat a funkciókat, térelemeket, melyeket szívesen látnánk a parkban.

kozossegi_terv_webre_kicsi.jpg

A KÉPRE KATTINTVA A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS TELJES SZAKMAI BESZÁMOLÓ ANYAGA ELÉRHETŐ, RÉSZLETES BESZÁMOLÓKKAL A TERVEZÉSI ALKALMAKRÓL. szakmai_kep.jpg

A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS során tehát nem csak tervezési alkalmakat tartottunk meg, hanem sok ingyenes programot is szerveztünk. A célunk az volt, hogy a környéken élők újra felfedezzék maguknak a területet és felismerjék, mekkora kincs egy ilyen nagy kiterjedésű zöldterület Óbuda szívében.

Ezekkel a programokkal vártuk a környéken élőket:

2017. május 12.

17:00

PANEL SÉTA REGISZTRÁCIÓ

2017. május 13.

15:00

16:00

NÖVÉNYZET BEMUTATÓ SÉTA

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - TERVEZÉSINDÍTÓ

2017. május 15.

 

2017. május 16.

17:00

18:00

09:00

LOVEYOGA - KEZDŐ HATHA FLOW JÓGA MINDEN HELY BETELT!

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - FUNKCIÓK

KÖZÖSSÉGI TORNA REGISZTRÁCIÓ

2017. május 17.

17:00

18:00

KUTYASULI - NÉPSZIGETI KUTYASULI REGISZTRÁCIÓ

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - KUTYÁS TERVEZÉS - EBOVO

2017. május 18.

 

 

2017. május 19.

10:30

17:00

18:30

15:00

KÖZÖSSÉGI TORNA - CHI KUNG REGISZTRÁCIÓ

ÓBUDA ELTŰNT UTCÁI SÉTA REGISZTRÁCIÓ

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - KÖZLEKEDÉS, SÉTÁNYOK, FUNKCIÓK

KOROK FESZTIVÁLJA - AZ OKK KAPCSOLÓDÓ PROGRAMJA

2017. május 20.

10:00

14:00

15:00

16:30

LOVEYOGA - KEZDŐ HATHA FLOW JÓGA REGISZTRÁCIÓ

KUTYASULI - NÉPSZIGETI KUTYASULI REGISZTRÁCIÓ

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - SPORT

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - JÁTSZÓTÉR

2017. május 22.

 

2017. május 23.

 

17:00

18:00

09:00

17:00

TALAJRADAR BEMUTATÓ - RÉGÉSZET

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - KULTÚRA ÉS ÖRÖKSÉGVÉDELEM

KÖZÖSSÉGI TORNA REGISZTRÁCIÓ

KUTYASULI - NÉPSZIGETI KUTYASULI REGISZTRÁCIÓ

2017. május 24.

2017. május 25.

 

18:00

10:30

16:00

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - INFRASTRUKTÚRA

KÖZÖSSÉGI TORNA - CHI KUNG  REGISZTRÁCIÓ

SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓ A FLÓRIÁN TÉREN

2017. május 26.

2017. május 27.

 

17:00

14 óra

16 óra

KUTYASULI - NÉPSZIGETI KUTYASULI REGISZTRÁCIÓ

TÖRTÉNELMI SÉTA - AQUINCUMI MÚZEUM

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS - ZÁRÁS

TERVBEMUTATÓ 2017. november 15. 18 óra, Szindbád Rendezvénytér

 

komment
süti beállítások módosítása