FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

Hatodik - kulturális, örökségvédelmi tervezés

2017. május 23. 11:45 - OBVF

obvfre_kicsi.jpgEgy izgalmas beszélgetésen vehettek részt tegnap azok, akik csatlakoztak a Flórián téri közösségi tervezéshez. Láng Orsolya volt a vendégünk, aki megosztotta velünk a Flórián tér és környékén lévő római kori maradványok történetét és mozgalmas jövőképet rajzolt elénk. Ezzel párhuzamosan, Lóki Róbert és az esztergomi térinformatikai labor munkatársai talajradarral kutattak a tér még régészetileg feltáratlan területein.

 A május 22-i közösségi tervezés témája a téren található római emlékek sorsa, jelene és jövője volt. Hogyan őrizhetnénk meg jobban a római kori emlékeket, hogyan helyezhetők méltóbb kontextusba a tér új koncepciójában?

Láng Orsolya sokat mesélt Óbuda gazdag történelmi emlékeiről és a római emlékek III. kerületen áthúzódó vonulatáról. A Flórián téren található római legiotábor maradványok és az aluljáróban lévő Thermae Maiores jobb sorsa érdemes régészeti kincsek, melyek méltó kezelése és az utókornak való megőrzése fontos feladatunk.

Beszélgettünk arról, hogy a régészeti emlékek a feltárás után szinte pusztulásra vannak ítélve, tehát a levegő, az időjárás, a látogatók hatása egyértelműen roncsolja ezen emlékek állapotát. Ha a régészeti leletek már feltárásra kerülnek, akkor valamilyen állagmegóvást kell folytatni, valamint igyekeznünk kell fenntartani a romok állapotát, amennyire csak lehetséges.

A cél tehát nem az, hogy további emlékeket tárjunk fel, hanem, hogy a jelenleg feltárva lévő emlékek állagát megőrizzük és bemutatásukat tegyük sokkal méltóbbá. Láng Orsolya elmesélte, hogy jelenleg éppen folyik a kérelmezés, hogy a Flórián téren lévő romok a Világörökség Listájára is felkerüljenek, ami sok további lehetőséget vet fel. Ha ugyanis sikerül elérni, hogy a római emlékek az UNESCO védelme alá kerüljenek, akkor ez egyrészt turistákat hozna a térre (ennek minden további infrastrukturális igényével, például nyilvános wc-vel, kivilágítással, akár egy kávézó elhelyezésével), másrészt egy olyan potenciált jelenthet, aminek révén a tér és a környék infrastrukturális fejlődése indulhat el. Konkrét példával élve, az UNESCO védelme alatt álló területek kiemelt elbánásban részesülnek bizonyos uniós pályázatoknál, fejlesztéseknél.

Ugyanakkor, a Világörökségi listára való felkerülés bizonyos korlátokat is teremthet, tehát építmények terén csökkentheti a lehetőségeket, illetve mindenképp szükség lesz a terület talajradaros feltérképezésére, további emlékek után kutatva. A római emlékek a téren tehát egyszerre jelentenek felelősséget, lehetőséget és más lehetőségek korlátozását is. A feladatunk, hogy a közösségi tervezés során ezeket a tényezőket egyensúlyozzuk, és kialakítsunk egy olyan tér-koncepciót, ami mind a régészeknek, mind a környéken élőknek komfortos.

Az örökségvédelmi szempont tehát új megvilágításba helyezett pár korábbi döntést és egy izgalmas jövőképet vázolt fel a Flórián térről. Kíváncsian várjuk a tervezés folytatását, amikor is a tegnap elhangzottakat beépíthetjük a tervezési folyamatba.

Képgalériánk a hatodik tervezési alkalomról:

A következő tervezési alkalomhoz május 24-én, szerdán 18 órakor lehet csatlakozni. A témánk a parkba kerülő térelemek design-ja és stílusa, vagyis a padok, utcabútorok, szemetesek, lámpák, biciklitárolók és egyéb térelemek stílusának és a megújuló Flórián tér arculatának kialakítása.

Mindenkit szeretettel várunk a park közepén lévő, szabadtéri kiállítás mellett lévő sátornál.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása