FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

Ötödik - szeles, sportos, játékos tervezés

2017. május 22. 11:34 - OBVF

dsc_0105.jpgEzt a tervezési alkalmat már csak azért sem fogjuk elfelejteni, mert viharos szélben zajlott, amit minden résztvevő hősiesen viselt. Kezdetben csak a kemény mag, vagyis a visszajáró csapattagok merészkedtek le a térre, később egyre többen csatlakoztak hozzánk, zömében új emberek. Fókuszban a sport funkciók és a játékok - játszótér téma volt. 

Május 20-án, szombaton két tervezési alkalmat is tartottunk egyben - a sport és a játék témában. Ezen témákhoz kötődve több létesítmény elhelyezése is felmerült, ezek szükségességét vitattuk meg azokkal, akik velünk tartottak.

Legyen-e futókör (igen legyen, ebben mindnyájan egyetértettünk) és ha igen, milyen széles és milyen hosszú? Kellenek-e pingpongasztalok? Akarunk-e sportpályát, ami esetleg a zöld területek arányát csökkenthetné? Megfelel-e a meglévő BMX-pálya, vagy inkább célozzunk meg egy igazán profin felépített, BMX parkot? Ilyen kérdések merültek fel és jöttek a válaszok is, minden résztvevő felől. Abban egyetértés volt, hogy az itt élők félnek a zajos dolgoktól, ezért futók jöhetnek, minden mennyiségben, de más zajhatást okozó létesítmények csak nagyobb megfontolással. A ping-pong asztal elég nagy támogatást élvezett, a kialakított, nagyobb sportpályákat (pl. focipálya) viszont elvetettük. 

Csatlakozott hozzánk egy 3 fős BMX-es alakulat is, akik konkrét tervvel jöttek (mi több rajzzal), hogyan is képzeljünk el egy színvonalas BMX parkot. Állításuk szerint az egész létesítmény megoldható 20-egynéhány négyzetméteren, és ha a megfelelő anyagokból épül, akkor nem okoz akkora zajt a használata, mint ahogy attól általában félnek a környékbeliek. A fiúk proaktív hozzáállása és megjelenése mindenkinek pozitív élmény volt, és komolyan elgondolkodtunk egy ilyen létesítményen, hiszen elég nagy a park és így több fiatal is lejönne a térre.

A tervezés második felében a játszó funkciókra terelődött a szó. Abban általánosan egyetértettünk, hogy szükség van egy kisebb játszótérre, ami körülhatárolt, esetleg zárható. Inkább kreatív játékokra, játszó felületekre van igény és felmerült a mozgáskorlátozott, vagy fogyatékkal élők számára alkalmassá tétel is. Nagyjából a tér közepére helyeznénk a játszóteret, nem túl nagy területen. A résztvevők részéről felmerült a víz igénye, nem fürdésre, inkább ivásra, kézmosásra alkalmas formában. A jelen lévő anyukák azt is felvetették, hogy a játszó területen füves területre is szükség van, ahol egy pokróccal kitelepedhetnek a gyerekek.

Képgalériánk az ötödik tervezésről:

A történet ma este folytatódik! 17 órától talajradarozunk a téren, vagyis további, feltáratlan régészeti emlékek után kutatunk, 18 órától pedig a kultúra és örökségvédelem lesz a beszélgetés témája.

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása