FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

Miért pont Flórián?

2017. április 26. 10:02 - OBVF

Kflorian.jpgi volt Szent Flórián?

Május 4-e Szent Flórián ünnepe. Flórián világszerte “népszerű” szent, kinek alakját a tűz megfékezésével kapcsolták össze. A legenda szerint Flórián életében több ízben is megfékezte a tűzvészt, gyerekként imájával, később, felnőtt katonaként emberfeletti küzdelemmel. Flórián római katona volt, akit nyugalmazása után ítéltek mártírhalálra.

Az ítélet az időközben keresztény hitre tért Flóriánt azért sújtotta, mert kiállva hitük miatt üldözött katonatársai mellett, önként vallotta meg kereszténységét. Flórián egy folyóban lelte mártírhalálát, és temetését, majd sírjának csodatévő hatalmát is legendák övezik. Flórián alakja a történelem folyamán egyre népszerűbb lett az oltalmat, segítséget kérők körében, és különféle “tüzes” szakmák választották védőszentjüknek. Magyarországon elsősorban a tűzoltók védőszentjeként tisztelik, és kivégzésének napját, május 4-ét, országszerte ünneplik.

Hogy született meg a Flórián tér?

A Flórián tér a Flórián szoborcsoportról kapta a nevét. A Bebó Károly által  készített, háromalakos FLÓRIÁN szoborcsoport eredetileg a Zichy-kastély előtt állt, a mai Fő tér helyén.  E különálló szobrokat 1819-ben egyesítették Fogadalmi oltárrá egy közös talapzaton, áthelyezve az akkori Halter gasse  (Csordás utca, később Landstrasse, ma Vörösvári út)  –  Elisabeth gasse   (Erzsébet utca, ma Szentendrei út)  –   Frühlings gasse  (Tavasz utca)  –  Neue gasse (Új utca,  később Lerchen gasse, ma Pacsirtamező utca)  –  Feld gasse (Mező, majd Föld utca) találkozásánál kialakult térre. A szoborcsoport legközismertebb alakjáról, szent Flóriánról ettől kezdve kapta nevét a tér, kezdetben  Floriani gasse, majd Floriani platz formájában.  Az 1873 utáni magyar megnevezésben a Flórián utcából 1912-ben lett Flórián tér.  (Az oltár később már zavarta a megnőtt forgalmat, ezért 1928-ban elbontották, és csak a Flórián szobrot állították vissza a térnek egy másik pontján.)

Forrás: egykor.hu

florian_szoborcsoport.jpg

A Flórián szoborcsoport, itt még a Flórián utca és a környező utcák találkozásánál.Forrás:egykor.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása