FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

A tér jelene

2017. március 02. 14:14 - OBVF

A Flórián tér jelenleg leginkább a helyi lakosok által használt közpark, valamint - az Árpád híd, Szentendrei út és Vörösvári út közelsége okán - jelentős közlekedési csomópont. A parkban találunk fát, füvet, virágot, egy retro biciklis pályát, parkolót és egy, a Közlekedési balesetek áldozatainak emléket állító szobrot. A parkban nagyon jelentős az átmenő gyalogos forgalom, sokan "levágják" erre az útjukat.

A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS, illetve a felújítás gondolata a terület állapota miatt került napirendre. Az is feltűnő, hogy bár sokan élnek a park közvetlen közelében, nincs kihasználva a zöldterület. A TERVEZÉSI program első lépése mindig a közvélemény-kutatás, amire 2016 év végén került sor.  

A 2016-os első felmérés eredményei szerint a megkérdezettek legnagyobb arányban kutya-sétáltatásra, vagy szimpla kiülésre használják a teret és élvezik, hogy van egy nagyobb zöldfelület a közelben. A legnagyobb százalékban a zöld és a tágasság miatt szeretik az emberek a Flórián teret, de sokan értékelik a történelmi emlékeket, és a régészeti leleteket is "elérhető közelségben".

2017_1.jpg

A hiányérzetet leginkább a terület állapota okozza, sokan örülnének egy zárt kutyafuttatónak, esetleg a biciklis pálya felújításának. A visszajelzők nagy arányban hiányolják azt is, hogy a terület nincs megfelelően kihasználva, sokkal több funkciót is betölthetne. 

A funkcionalitás fontos pontja egy köztér tervezésének, ezért az első felmérés után kifejezetten a funkciókra kérdezett rá a kutatás és próbálta azonosítani, hogy az itt élők mit látnának szívesen a parkban. 

A második körös kitöltők a SPORTFUNKCIÓK közül legjobban biciklis, kori és kosárpályának örülnének, vagy egy felnőttek által is használható játék- és fitness térnek. Kutyás témában természetesen a futtató gondolata merült fel, megfelelő világítással. A kutyakaki-kuka népszerű volt, de sokan voksoltak a kutyások szabályzottabb jelenlétére is.

A KÖZLEKEDÉS témában messze a legnépszerűbb volt a kerékpárút kialakítása, akár a parkban, akár a park környékén, és sokan látnának szívesen egy MOL BUBI pontot is a Flóriánon. 

A kitöltők nagy arányban támogatnák a KÖZÖSSÉGI TEREKET, vagyis pl. a parkban egy kávézó, vagy hamburgeres, esetleg piknik asztalok kihelyezésének gondolatát és sokan szeretnének látványosabb tájékoztató táblákat, képeket a környék történelmi sajátosságai kapcsán. A virágágyás nagyon népszerű lehetőség volt, ahogy egy ivókút vagy egy WIFI pont elhelyezése is. 

Az mindenképp látszik a felmérésekből, hogy az itt élő szívesen használnák jobban is a teret, de vágynak a használatnak megfelelő eszközökre, lehetőségekre. A felmérések eredménye azt rajzolja ki, hogy a Flórián tér újjászülethetne egy népszerű közösségi térként, ahol kutyások és nem kutyások, biciklisek, családosok, piknikezni vagy csak beszélgetni vágyók egyaránt megtalálnák a nekik szóló területet a parkon belül.

2017_2.jpg

Ezért dolgozunk azon, hogy a Flórián tér megújulásának gondolatával először a KÖZÖSSÉG foglalkozzon és együtt találjuk ki a tér jobb kihasználásának lehetőségeit.  

 

komment
süti beállítások módosítása