FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

A közösségi tervezés előzményei

2018. január 31. 13:16 - OBVF

2016 Közvélemény-kutatás

A Flórián téri közösségi tervezés előkészítése 2016-ban indult el, intézményi egyeztetéssel és széles körű közvélemény-kutatással. A tervezés előkészítésébe bevontunk minden szükséges szervet és intézményt, a környéken élők, és a teret használók elképzeléseit pedig helyszíni kérdőívezéssel, valamint online kitölthető űrlapok segítségével térképeztük fel.

Több, mint 2000 ember számolt be arról, hogy milyen funkciókat látna szívesen a téren, mi az, amit szeret és mi az, amit nem szeret a jelenlegi park kapcsán. Ennek eredményeit később is felhasználtuk, és sok párhuzamot találtunk az előzetesen felmért, és a közösségi tervezésen elhangzott vélemények között.

A kutatási eredmények alapján készített grafikonok:

egy.jpg

ketto.jpg

hat.jpg

negy.jpg

ot.jpg

harom.jpg

 

A Flórián téren zajló közösségi tervezés előkészítése tehát már 2016-ban elkezdődött. A Flórián tér parkja fővárosi tulajdonban van, a III. kerületi Önkormányzat Budapest Főváros Önkormányzata felkérésére fogott hozzá a közösségi tervezés előkészítésének. A Flórián téren található füves park kihasználatlan, a környékbeliek leginkább átközlekedésre használják. Mind a fővárosi, mind a III. kerületi Önkormányzatban felmerült a tudatos parktervezés szüksége, hogy ez a hatalmas közterület olyanná váljon, ahol szívesen és sokat tartózkodnak az emberek.

Hogy nyerte el mai formáját a park?

A Flórián tér Óbuda egyik legnagyobb csomópontja és az itt található, hatalmas füves park szinte a "véletlennek köszönhetően" nyerte el mai állapotát, vagyis nem tudatos várostervezéssel alakult olyanná, amilyen. A Szőlő utca és a Faluház panelsorának felépítése után a Flórián téren még kis utcák kanyarogtak, földszintes házakkal. A nyolcvanas években az akkori városvezetők a környékbeli lakótelepeken élőket kiszolgáló kereskedelmi központot terveztek a térre, áruházakkal, szállóval, és ezt előkészítendő kerültek elbontásra a kis utcák és házak. 

A kereskedelmi központ tervei kellő financiális támogatás nélkül maradtak, és a Flórián tér az elbontás után "úgy maradt", beépítés nélkül. A teret beszövik a lemurvázott, vagy csak kitaposott gyalogos sétányok és egyre inkább szükségesnek látszik a park tudatos fejlesztése. Ezen okból került sor a közösségi tervezésre, 2017. májusban.

komment
süti beállítások módosítása