FLÓRIÁN TÉR TERVEZÉS

Hetedik - stílusos, infrastrukturális tervezés

2017. május 25. 15:04 - OBVF

dsc_0051_kicsi.jpgTegnap este a májusi közösségi tervezési folyamat utolsó előtti alkalmát tartottuk meg, egy igazán stílusos témában. Fókuszban a Flórián tér új arculata és térelemei voltak. Milyen burkolatú utakon járnánk szívesen a téren? Hogyan nézzenek ki az ülőbútorok, és hova kerüljenek? Milyen típusú világítást szeretnénk a parkban és pontosan milyen eloszlásban? A Garten Studio munkatársai tablókat hoztak magukkal és ezekről szemezgettünk.

A burkolatok témában már régóta egyöntetű vélemény, hogy a murvás burkolaton érdemes túllépni, az senkinek sem komfortos. Tegnap azonban volt egy résztvevőnk, aki éppen a murvás burkolat mellett emelt szót, mert azt vízáteresztőnek és környezetbarátnak tartja. Sokat beszélgettünk arról, milyen alternatíva lehet arra, hogy a vízáteresztő jelleg maradjon és mégis, a sokak által elvárt stabilitás és kényelmes, gyors haladás (akár egy babakocsival) megoldott legyen?

A burkolatok kapcsán elsőként azt jártuk körbe, mely utakat használnak a legtöbben, amikor átvágnak a téren és mit várunk el a legforgalmasabb sétányoktól? Felmerült a közvilágítás szükségessége is - minden gyalogút mentén. A burkolatoknál alapvetően a térköves és a beton elemekből kialakított burkolatról beszélgettünk. Más lehet célszerű és esztétikus, például a romoknál, történelmi környezetben, és más a panelok közelségében, a sokat használt sétányokon. A Garten Studio munkatársai szép példákat hoztak a különféle típusokra.

Az ortofotón sikerült a kitaposott gyalogutak figyelembe vételével megfogni, hogy melyek azok az utak, ahol a legtöbben járnak. A Faluház, az 1-es villamos megállója, a Kiscelli útnál lévő körforgalom, az aluljáró és a Pacsirtamezőn lévő buszmegálló voltak a gyűjtőpontok és ezek összekötésével alakultak ki a legforgalmasabb utak. Sokat beszélgettünk arról, hogy az utak mentén hol lehet kisebb közösségi tereket is kialakítani, pl. sakkasztalokkal, multifunkciós ülőbútorokkal.

A lámpák kapcsán már régen felmerült, hogy sokkal több lámpára van igény, illetve jó lenne a romoknak is egy éjszakai megvilágítást adni. Ha a megfelelő sétányokat kialakítjuk, akkor értelemszerűen mindegyik kap megfelelő világítást is.

Az utcabútorokról többféle megközelítésben is beszélgettünk. Padokra nagy igény van, és olyan bútorokra is, ahol egy csoport tud beszélgetni egymással. Felmerült, hogy a romok területén is, a romok stílusához illeszkedő utcabútorokat helyezzünk el, ahol lehet üldögélni, esetleg tanulni. A sakkasztal ötletét mindenki támogatta, az közösségi hangulatot fog hozni a parkba.

Összegezve, a burkolás a gyakran használt sétányoknál, illetve azok találkozásakor az esetleges teresedéseknél szükséges, amúgy marad a zöldfelület, hogy a park megőrizze jelenlegi tágas, zöld, természetes hangulatát.

Képgalériánk a hetedik tervezési alkalomról:

És sajnos, egyszer mindennek vége szakad, a Flórián tér Közösségi Tervezés záró eseményét szombaton, azaz május 27-én, 16 órától fogjuk megtartani. Reméljük, hogy minél többen kíváncsiak a tervezési folyamat eredményeire, és sokan gyűlünk össze, hogy megvitassuk a térrel kapcsolatos tervezési irányelveket.

A záró esemény facebook linkje >>>

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása